diumenge, 3 de novembre del 2019

Les Serralades Costaneres

Paral·leles a la costa mediterrània catalana, s'aixequen dues serralades: la més interior s'anomena Serralada Prelitoral o d'interior, i la que s'aixeca prop de la costa s'anomena Serralada Litoral o de Marina.



La Serralada Prelitoral és la més llarga, i va des de la Serralada Transversal (que connecta les serralades costaneres amb els Pirineus) fins més enllà de l'Ebre. 

Les muntanyes són altes, però no tant com les dels Pirineus. Els seus cims principals són el Turó de l'Home (1.712 m), les Agudes (1.706 m) i el Matagalls (1.700 m), tots tres al Montseny. També cal destacar Montserrat, les Guilleries i la Serra de Prades.



Entre les dues serralades costaneres hi trobem la Depressió Prelitoral, que va des de la Selva fins al Tarragonès. 


La Serralada Litoral és més curta i baixa que la d'interior, i s'aixeca tan a prop del mar que, a vegades, les muntanyes arriben fins al mar, formant una costa alta (amb penya-segats). Comprèn, entre d'altres, el Tibidabo (512 m, a Collserola), el Corredor (632 m) i el Montnegre (757 m), el qual és el cim més alt de tota la Serralada Litoral.



Finalment, la zona que hi ha entre el Garraf i el nord del Maresme es coneix com a Depressió Litoral, una estreta franja arran de mar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Temps i clima

El temps meteorològic  és l'estat de l'atmosfera en un moment concret i un lloc determinat.  Per saber el temps que fa, tenim en co...