diumenge, 3 de novembre del 2019

Rius i llacs de Catalunya

El conjunt d'aigües superficials (rius, estanys i llacs) que hi ha en un territori determinat formen la seva xarxa hidrogràfica. A Catalunya n'hi ha tres: la xarxa Pirineus-Ebre, la xarxa Pirineus-Mediterrani i la xarxa mediterrània. També s'incia la xarxa Atlàntica.


  • La xarxa Pirineus-Ebre està formada pel riu Ebre i els seus afluents directes i indirectes (com el Segre, la Noguera Pallaresa o la Noguera Ribagorçana). Són rius de règim nival, amb cabals màxims a la primavera, l'època de més pluviositat i de la fosa de la neu.
  • La xarxa Pirineus-Mediterrani inclou la resta de rius que neixen als Pirineus i al Prepirineu. Els més importants són el Ter, el Fluvià i el Llobregat.
  • La xarxa mediterrània comprèn els rius que neixen a les serralades costaneres. Són rius curts i de cabal baix i molt irregular, com la Tordera, el Besòs, el Gaià i el Francolí.
  • La xarxa atlàntica té una presència més aviat testimonial: el riu Garona neix a la Val d'Aran i fa un llarg recorregut per terres franceses fins a desembocar a l'oceà Atlàntic.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Temps i clima

El temps meteorològic  és l'estat de l'atmosfera en un moment concret i un lloc determinat.  Per saber el temps que fa, tenim en co...